Marknaden för kompaktkameror har ändrat sig mycket de senaste åren. Smarttelefonen har ersatt den prisvänliga sikta-och-skjut-modellen fullständigt och utvecklarna har därför fokuserat på att lägga till mer avancerade funktioner så kameran blir mer attraktiv.
Kompaktkameror med större sensorer med bättre bildkvalitet kan nu mäta sig med enkla systemkameror. Många kompaktkameror har också objektiv med lång zoom och breda öppningar. Wifi-uppkoppling har också blivit vanligare, så att du snabbt kan överföra bilderna till telefonen och dela dem på Facebook eller Instagram.
Många fotoentusiaster ser ofta ner på kompaktkameror, men idag kan de vara ett bra alternativ till system- och spegellösa kameror. Nybörjare som vill ta steget upp från smarttelefonen har också några ganska sofistikerade alternativ att välja mellan.
Det finns små kameror som passar i fickan, men som ändå har en enorm zoom. Kompaktkameror med superzoom kan se ut som systemkameror, men har ett fast objektiv och massor av användarvänliga funktioner.
Dessa kameror bevisar att du inte måste ha en modell med utbytbara objektiv för att ta bra bilder.
Behöver du mer hjälp att hitta vilken slags kamera du behöver kan du läsa mer i vår artikel om vilken kamera du bör köpa.
Vet du redan vilken typ av kamera du ska ha kan du istället ta en titt på en av våra guider till olika typer av kompaktkameror:
Vill du däremot bara ha våra 10 bästa rekommendationer samlade på ett ställe är det bara och läsa vidare på denna sida.
Den är en av de dyraste alternativen vi har valt ut och den passar inte alla, men om du är ute efter en kamera av riktigt hög kvalitet kommer du inte bli besviken på fantastiska X100F. Den fyller helt enkelt alla dina krav. Till skillnad från många andra är objektivet snabbt, den har ett 35 mm f/2.0 objektiv och har i kombination en 24,3MP APS-C-sensor. Resultatet är helt enkelt fantastiska bilder. Du får också fysiska kontroller och en smart hybridsökare som låter dig välja mellan elektronisk och optisk funktion. Du behöver en del fotokunskaper för att få ut det bästa från den, men X100F är en fantastiskt kamera.
Läs hela vår recension av Fujifilm X100F
Det var Panasonic som uppfann zoomkameran för resor – kompaktkameran som passar i fickan, men som har ett långt inbyggt zoomobjektiv. Trots tuff konkurrens har TZ-serien också fortsatt att dominera försäljningen i denna klass. I ett försök att nå ut till nya kunder har de också behållit samma utseende som tidigare TZ-kameror, men såklart tryckt in en större sensor på 1 tum. Därmed är pixlarna rund 2,4 gånger större än i modeller som Lumix TZ70 och resultatet är mycket högre bildkvalitet. Nackdelen är att zoomen inte är lika lång, men du får en elektronisk sökare som gör det enklare att komponera bilder i starkt solljus.
Läs hela vår recension av Panasonic Lumix TZ100
Är du på jakt efter en bra allt-i-allo superzoomkamera är RX10 IV från Sony det bästa valet. Du betalar extra for den ökade prestandan, men jämfört med alternativen i samma kategori är RX 10 IV i en egen liga. Du får ett 24–600mm zoomobjektiv med f/2.4-4, ett förbättrat autofokussystem som rättfärdigar priset på kameran och en 1 tums 20,1MP sensor som levererar en fantastisk detaljnivå. Användarupplevelsen är väldigt polerad och påminner om en systemkamera. Pricken över i:et är den större och ljusstarkare elektroniska sökaren. Samtidigt ska vi heller inte glömma att du kan filma 4K och ta upptill 24 bilder per sekund. Imponerande saker från en liten kompaktkamera!
Läs hela vår recension av Sony Cyber-shot RX10 IV
Det finns ett stort urval av helt okej kompaktkameror av hög kvalitet med 1 tums sensor, men Canon PowerShot G9 X Mark II skiljer sig med sina små proportioner och strömlinjeformade kontroller. De små dimensionerna tillför några nackdelar, bland annat en relativt kort brännvidd. Men är du på jakt efter en bra kompaktkamera som kan ge långt bättre bilder än din smarttelefonen är PowerShot G9 X Mark II ett perfekt val. På köpet får du också bra anslutning och användarvänliga kontroller.
Läs hela vår recension av Canon PowerShot G9 X Mark II
Panasonic har banat sig in i den växande marknaden för kompaktkameror med 1 tums sensor med otroliga Lumix LX15. Här får du den perfekta balansen mellan prestanda, funktioner och pris. Den dåliga nyheten är att du inte får en inbyggd elektronisk sökare och den släta ytan ger inte det bästa greppet, men 24–72 mm-objektivet är lätt ett av de snabbaste på marknaden med en maximal öppning på f/1.4. Inte minst får du en strömlinjeformad användarupplevelse med två kontrollhjul och touchskärm, snabb autofokus och 4K-videoinspelning, och summan av allt detta blir en av de bästa kompaktkamerorna som man kan få tag på.
Läs hela vår recension av Panasonic Lumix LX15
Sonys första RX100 satte en ny standard med sin 1 tums sensor, kompakta metallyta och levererade kontrollen och bildkvaliteten som förväntades av fotoentusiaster. RX100 V tar det hela ett steg längre, med den speciella Exmor R-sensorn som levererar extrem snabb dataöverföring. Den gör det möjligt att filma 4K-video, fantastisk 40x slow-motion film och upptill 24 bilder i sekunden i serieläge. Samtidigt ska vi inte glömma den stiliga lilla elektroniska sökaren som konkurrenterna saknar. RX100 V är ett dyrt val, men om du är på jakt efter en allsidig kompaktkamera i fickformat med ett zoomobjektiv av hög kvalitet kommer du inte bli besviken.
Läs hela vår recension av Sony Cyber-shot RX100 V
Panasonic FZ2000 följer trenden med större bildsensorer. Superzoomkameran (ofta kallad bridgekamera) är populär eftersom den erbjuder enorm zoom för en billig peng, men för att få plats med det stora objektivet har utvecklarna använt sig av små bildsensorer. Här har emellertid Panasonic gjort det förnuftiga valet att offra en bit av zoomen för bättre bildkvalitet. Därmed har FZ2000 en sensor på 1 tum och zoomen sträcker sig till 480 mm, vilket är relativt kort i denna klass, men ändå mer än nog till de flesta användarnivåer. Vi gillar FZ200 eftersom du får både bra bildkvalitet och zoom, men om du är på jakt efter något prisvärt kan du också ta en titt på FZ1000.
Läs hela vår recension av Panasonic Lumix FZ2000
Ivriga fotografer väljer gärna en systemkamera, men samtidig kan det också vara nyttigt att ha något mindre med sig när man inte har plats i resväskan för den stora kameran. Vanligtvis måste du då klara dig med en mindre sensor, men inte i detta tillfället. På ett eller annan sätt har nämligen Canon helt klart fått in en korrekt APS-C-sensor in i kamerahuset på en kompaktkamera, och på köpet får du även en elektronisk sökare och ett användarvänlig beröringsgränssnitt. Zoomen är på blygsamma 24–72 mm, men annars är denna kameran något helt för sig själv.
Läs hela vår recension av Canon PowerShot G1 X Mark III
Om du är på jakt efter en kompaktkamera som kommer ta bättre bilder än din smarttelefon är WX220 precis den du behöver. Inte minst på grund av flexibiliteten du får från 10x-objektivet som sträcker sig från 25 till 250 mm. Bilderna blir klara och ljusstarka med bra detaljer och det gör det enkelt att sedan skriva ut bilder i normala storlekar. Det är också glädjande att se att wifi-uppkopplingen är på plats. Den 2,7 tum stora skärmen är i minsta laget, men den försäkrar i vilket fall att kameran har en storlek i fickformat. WX220 erbjuder inte så mycket extra, men den gör ett väldigt bra jobb med det grundläggande.
Läs hela vår recension av Sony Cyber-shot WX220
När fotografering fortfarande skedde med film begagnade kompaktkameror den samma 35 mm-filmen som professionella systemkameror. Därmed kunde du ta fantastiska bilder, så länge kameran hade ett helt okej objektiv. Med digitalkamerans intåg ändrades detta och kompaktkamerorna har vanligtvis mycket mindre sensorer men därtill svagare bildkvalitet. Leica och Sony är de enda tillverkarna som gör kompaktkameror med fullformatssensorer och medan Sonys RX1-modeller är helt okej är det Leica Q (Typ 116) som har vunnit våra hjärtan. Den största svagheten hos Q är priset och det kommer man inte undan. Men är du villig att betala får du en Leica Summilux 28mm f/1.7 ASPH-objektiv, en fantastisk elektronisk sökare med 3.680.000 punkter, en 3 tums touchskärm med 1.040.000 punkter, snabbt autofokus, traditionella exponeringskontroller, och möjligheten att ta fantastiska bilder. Trots priset klarar inte Leica att göra tillräckligt av dessa för att möta efterfrågan, och vi inser nog varför.
Läs hela vår recension av Leica Q
Bör du köpa en spegellös systemkamera istället för en spegelreflexkamera? Se vår guide nedanför!